2016. december 13., kedd

Zenélő mesekönyvek

Ahogy már korábbi bejegyzésemben is írtam, az interaktivitás a mesekönyvek esetében nagyon szerteágazó lehet. Ebben a bejegyzésemben egy kicsit azokról a mesekönyvekről írok, amelyek "zenélnek", azaz a könyv olvasása közben különböző hangokat adnak ki gombok segítségével, ha a szereplőhöz tartozó gombot megnyomjuk. Ezek a mesék sokszor már csak antikváriumban vagy aukciós áruházakban érhetőek el, ma már nem nagyon adnak ki ilyen könyveket, ennek ellenére még sok családban találni ilyeneket.
Ebben a kategóriában is számos mese - főleg azért klasszikusok - magyar nyelven is megjelent. Az egyik ilyen klasszikus mese Micimackó, minden gyerek kedvence.  Amit Micimackó a legjobban szeret címmel jelent meg zenés könyv, amelyben a szereplők hangjait lehet megeleveníteni egy-egy gombnyomással. Micimackó meséiből megjelent még egy másik lapozgatós, zenélős mesekönyv Mit tehet Micimackó? címen, amely már a gyerekek térbeli látását is fejleszti és segíti. Az Alexandra kiadó megjelenésében több Disney szereplő is megelevenedik a Hercegnők dalai című mesekönyvben is. 

A másik híres mese a My Little Pony sorozat keretében adtak ki egy zenélő könyvet magyarul a 4-6 éves korosztály számára. A Fisher Price Kacagj és fejlődj sorozat keretében jelent még meg a 3 éves korosztály számára a mesemondókákat tartalmazó könyvecske, amely hangosan mondja ki a számokat, az ABC betűit és a színeket, ezáltal fejlesztve már a kicsiket. Gondolhatnánk még Richard Scarry Tesz-vesz város könyvére, vagy akár a Loony Toons Bolondos dallamok szereplőire, akik mind megelevenednek egy-egy ilyen kiadásban. 

Ezek természetesen csak a magyar nyelvű kiadások és azoknak sem a teljes felsorolása. Ilyen mesekönyvek idegennyelven is megjelennek különböző kiadásban. Ezeket a könyveket már 1 éves  kortól lapozzák a kisbabák, amelyeknek a szórakoztatáson kívül fejlesztő jellegük is van. Ez a kategória az interaktív könyveknek egy elég nagy részét fedi le mind a mai napig a gyerekkönyvek között.